"𝗡𝗼𝗿𝗺𝗮 𝗻𝗿 𝟭" czyli dobowa norma żywieniowa żołnierza Armii Radzieckiej.
"𝗡𝗼𝗿𝗺𝗮 𝗻𝗿 𝟭" czyli dobowa norma żywieniowa żołnierza Armii Radzieckiej.
Od zakończenia Drugiej Wojny Światowej normy żywieniowe w Siłach Zbrojnych ZSRR zmieniały się kilkukrotnie, a w latach 50. była nawet norma wegetariańska. No, bardziej bezmięsna (bez wieprzowiny) dla żołnierzy których „tradycja” nie dopuszczała spożywania wieprzowiny.
Dokładniej omówimy, najbardziej czasowo nas interesującą, „Normę nr 1” z rozkazu MO ZSRR nr 245 z 25. października 1982 roku.
Rozkaz ten obowiązywał w Siłach Zbrojnych ZSRR od 1. stycznia 1983 roku do końca roku 1990.
![]() |
„Norma nr 1” z rozkazu MO ZSRR nr 245 z 25. października 1982 roku. |
„Norma nr 1” inaczej zwany normą żołnierską, normą ogólnowojskową została stworzona dla żołnierzy służby zasadniczej (szeregowców i sierżantów) oraz chorążych i żołnierzy nadterminowych Wojsk Lądowych ZSRR (ale nie tylko) i przewidywała dziennie, dla jednego żołnierza, następującą ilość produktów:
1. Chleb z mieszanki maki żytniej, razowej I gatunku – 450 g,
2. Chleb biały z maki pszennej I gatunku – 400 g,
3. Mąka pszenna II gatunku – 10g,
4. Kasza różna – 125g,
5. Produkty makaronowe – 40g,
6. Ryż - -----,
7. Mięso – 175g,
8. Ryby – 100g,
9. Tłuszcze wytopione pochodzenia zwierzęcego – 20g,
10. Olej roślinny – 20g,
11. Masło – 30g,
12. Jaja kurze (szt.) w święta i niedziele – 2
13. Cukier – 70g,
14. Sól kuchenna – 30g,
15. Herbata – 1g,
16. Liść laurowy – 0,2g,
17. Pieprz – 0,3g,
18. Proszek musztardowy (zmielone ziarna gorczycy) – 0,3g,
19. Ocet – 2g,
20. Pasta pomidorowa – 6g,
21. Ziemniaki i warzywa (ogółem) – 820g
• ziemniaki – 550g,
• kapusta świeża lub kiszona – 120g,
• buraczki – 30g,
• marchew – 40g,
• cebula – 40g,
• ogórki, pomidory, zielenina – 40g,
22. Koncentrat kisielu na bazie ekstraktu z owoców i jagód – 30g,
23. Suszone owoce – 20g.
Komplet taki, jak to wyliczyli radzieccy spece, to 4234 kkal.
Dla żołnierzy skaczących ze spadochronem (przysługiwała tylko w dni skoków) przewidziano dodatkową rację żywieniową, normę nr 5d.
W jej skład wchodziły:
• kiełbasa (wędlina) – 25g,
• masło – 15g,
• koncentrat warzywno-owocowy do rozcieńczenia – 60g.
Okres "rozliczeniowy" normy nr 1 to tydzień. Co oznacza, że w ciągu tygodnia żołnierz powinien otrzymać siedmiokrotność przewidzianej gramatury produktów, poza jajakami, bo te wydawano tylko w niedzielę i świeta na śniadanie

Tyle normy, wyliczenia, tabele… a co faktycznie trafiało do kotła to już inna historia.
Wszystko zależało od ludzi odpowiedzialnych za wyżywienie żołnierza.
Komentarze
Prześlij komentarz